Noodzakelijke informatie over uw urostoma

Het is handig om vóór uw operatie enkele belangrijke feiten te weten over uw urinewegen en uw urostoma. Raak snel vertrouwd met alle info en zorg dat u goed geïnformeerd bent over uw operatie.

Essential Facts about Your Urostomy

Lees hier de basisinformatie over uw urostoma.

Wanneer u op het punt staat een urostoma operatie te ondergaan, heeft u mogelijk enkele vragen. Hieronder vindt u belangrijke informatie over uw urinewegen en ook enkele basisfeiten over uw urostoma operatie.

Feiten over uw urinewegen

De urinewegen beginnen bij de nieren. De nieren zijn twee boonvormige organen die zich net boven de taille bevinden aan de rugkant. Urine stroomt van de nieren door twee smalle buisjes, de urineleiders genoemd, en komt terecht in de blaas.

De stroom van urine van de nieren in de blaas is redelijk constant. Dankzij een sluitspier kan de blaas urine opslaan. Wanneer iemand plast, ontspant de sluitspier, waardoor urine uit het lichaam kan vloeien via een smalle buis die de plasbuis wordt genoemd.

Wat is een urostoma?

Een urostoma (uro = urine) is een uitgang van een stukje dunne darm in de huid van de buik, waarin de urineleiders zijn gehecht. Een urostoma moet worden aangelegd wanneer de blaas is verwijderd. Wanneer de urine, vermengd met darmslijm, de stoma verlaat, moet deze worden opgevangen in een opvangzakje met afvoerkraantje. Hier zijn enkele belangrijke weetjes:

  • Met een urostoma kan urine uit uw lichaam vloeien nadat de blaas is verwijderd.
  • Na de aanleg van een urostoma wordt de urine via de urostoma afgevoerd.
  • Omdat een urostoma geen sluitspier heeft, heeft u geen controle meer over het lozen van urine. In de plaats daarvan draagt u een opvangzakje met aftapkraantje om de urine op te vangen.

Type urostoma's

Uw chirurg zal een methode selecteren om de urostoma te creëren. De Bricker methode is de meest voorkomende methode. Hieronder volgt de procedure:

  • De chirurg isoleert een stukje dunne darm inclusief bloedvaten en buikvlies.
  • De dunne darm wordt vervolgens weer verbonden. De werking blijft dezelfde als vóór de operatie.
  • De chirurg hecht in het stukje dunne darm de twee urineleiders.
  • Het open uiteinde van het stukje dunne darm wordt door een opening in de buik geleid. Deze nieuwe opening in de buik wordt een urostoma genoemd.

Nu u de basis kent over hoe uw urinewegstelsel werkt en over de urostoma operatie, kunt u hier meer informatie vinden over stoma opvangsystemen.