Beheren en behandelen van de neurogene blaas

Er zijn verschillende opties voor het beheren en behandelen van de neurogene blaas. Ontdek de meest voorgeschreven opties.

Managing and Treating the Neurogenic Bladder

Lees meer over de behandelopties voor een neurogene blaasfunctie stoornis.

Als u de symptomen van neurogene blaasfunctie stoornis ervaart, zal uw zorgteam werken aan een plan waarmee deze problemen kunnen worden verminderd of waar mogelijk verholpen. Andere doelen omvatten mogelijk het voorkomen van urineweginfecties en andere aan de blaas gerelateerde problemen. Tot slot moet uw plan passen bij uw levensstijl.

Behandeling en behandelingsdoelen

Als u de symptomen van neurogene blaasdisfunctie ervaart, zal uw zorgteam werken aan een plan waarmee deze problemen kunnen worden verminderd of waar mogelijk verholpen. Andere doelen omvatten mogelijk het voorkomen van urineweginfecties en andere aan de blaas gerelateerde problemen. Tot slot moet uw plan compatibel zijn met uw levensstijl.

Een behandelings- en beheerplan voor neurogene blaas omvat doorgaans drie componenten:

1. Medicatie 

Mensen met een neurogene blaasfunctie stoornis halen vaak voordeel uit een of meer geneesmiddelen die hun blaas helpen om urine doeltreffender op te slaan, of die de blaas en sluitspieren helpen om beter te werken.

  • Anticholinergica zijn geneesmiddelen die blaasspasmen kunnen verminderen en die urine-incontinentie kunnen helpen reduceren. Deze medicatie is beschikbaar als pil en als huidpleister
  • Injecties met botulinumtoxine (Botox) kunnen helpen bij symptomen van overactieve blaas. De arts zal deze medicatie in de blaas of urinesfincters injecteren.
  • Er is ook andere medicatie beschikbaar. Vraag uw zorgverlener naar medicatie die het best voor u is.


2. Vochtinname

We moeten allemaal voldoende drinken om een gezonde nierfunctie te stimuleren. De hoeveelheid en het type vocht wat u drinkt, zijn afhankelijk van uw unieke situatie en het type blaasproblemen dat u heeft.

Bij veelvuldig urineren of continentie klachten, zult u het mogelijk nuttig vinden om uw inname van cafeïnehoudende dranken te verminderen (d.w.z. koffie, thee en koolzuurhoudende drankjes). Cafeïne kan de blaasactiviteit verhogen, waardoor uw symptomen kunnen verergeren. Alcoholische dranken kunnen de blaas ook stimuleren om zich te legen, dus u doet er goed aan het gebruik hiervan ook te beperken.

Als u gevoelig bent om vaak urineweginfecties te krijgen, kan uw zorgverlener u aanbevelen dat u de hoeveelheid vocht wat u drinkt, verhoogt. Als ´s nachts urineren een probleem is, dient u te stoppen met drinken, een aantal uur voordat u gaat slapen.

Sommigen geloven dat het drinken van cranberrysap urineweginfecties helpt vermijden. Klinisch onderzoek heeft echter niet aangetoond dat dit doeltreffend is. Bovendien mag u geen cranberrysap drinken als u de bloedverdunner warfarine gebruikt (hier wordt vaak naar verwezen met de merknamen Coumadin en Jantoven). Zorg ervoor dat u alle speciale voedingsaanpassingen of kruidenmiddeltjes die u overweegt, bespreekt met uw zorgverlener.

3. Katheters 

Een katheter is een holle buis die in de blaas wordt ingebracht om urine te draineren wanneer de blaas niet op zichzelf kan worden geleegd.

Samenwerking is belangrijk bij de behandeling van een neurogene blaasfunctie stoornis

Werk nauw samen met uw zorgteam om de meest doeltreffende methode te vinden om uw neurogene blaasfunctie stoornis te beheersen en behandelen. Het kan gaan om een combinatie van behandelingsopties of gewoon om een katheter. Samen kunt u uitzoeken wat het best werkt voor u.