Intermitterende katheterisatie: Wat het is en andere basics

Indien u start met intermitterend sonderen vanwege uw blaasaandoening is er veel om rekening mee te houden. Om intermitterend sonderen te laten slagen hebben we onderstaand enkele basisbegrippen op een rij gezet.

Intermittent Catheterization - What is it and Other Basics

Kom meer te weten over intermitterende katheterisatie.

Uw professioneel zorgverlener zal mogelijk intermitterende katheterisatie aanbevelen om u te helpen uw blaasaandoening te beheren. Ontdek de grondbeginselen die u kunnen helpen comfortabeler te worden bij het gebruik van een katheter, waaronder de kenmerken waar u op moet letten als u begint met producten uit te kiezen.

Wat is intermitterende katheterisatie?

Intermitterende katheterisatie of in/out-katheterisatie is het legen van de blaas op regelmatige intervallen met behulp van een katheter voor eenmalig gebruik. U kunt het leren om zelf te doen of iemand kan u daarbij helpen.

Als u kiest om het zelf te doen, kunt u leren hoe u te werk moet gaan in het ziekenhuis, een kliniek of thuis, kan uw professionele zorgverlener u dit leren. Als u een vrouw bent, zult u mogelijk een spiegeltje moeten gebruiken tijdens de eerste paar keren zelfkatheterisatie om het inbrengen van de katheter makkelijker te maken. Uw professionele zorgverlener zal u trainingsmateriaal geven, waaronder mogelijk video's, trainingsbrochures, productinstructies en productmonsters.

Frequentie en timing van intermitterende katheterisatie

Hoe vaak dient u te katheteriseren op basis van uw individuele situatie.

Aanvankelijk wordt intermitterende katheterisatie volgens een schema uitgevoerd. Bij volwassenen is de algemene regel om regelmatig te katheteriseren zodat er niet meer dan 500 ml urine in de blaas blijft. Als u niet in staat bent om de urine zelfstandig af te voeren, dan hebt u meestal vier tot zes maal per dag intermitterende katheterisatie nodig om te zorgen dat het blaasvolume binnen de 300 en 500 ml blijft.

Uiteindelijk wordt bij het juiste moment om uw blaas te legen uitgegaan van uw eigen ervaring. Een dagboek bijhouden van uw vochtinname en urineren kan nuttig zijn om de juiste frequentie te vinden. In elk geval wilt u ervoor zorgen dat u voldoende katheteriseert zodat uw blaas niet te veel wordt uitgezet.

Waar moet u op letten bij een intermitterende katheter

Uw professioneel zorgverlener zal bepalen welke kathetermaat juist is voor u. De juiste omvang helpt bij het gemakkelijk inbrengen van de katheter in uw urinebuis om uw blaas doeltreffend en efficiënt te legen. De katheter moet groot genoeg zijn om de vrije stroom van urine mogelijk te maken zonder letsel aan de urethra te veroorzaken.

Let op deze eigenschappen bij het kiezen van uw katheter:

  • Biocompatibiliteit (veroorzaken geen allergische reacties)
  • Flexibel genoeg om eenvoudig te passen in uw urethra
  • Zacht en comfortabel om in te brengen en te verwijderen
  • Gebruiksvriendelijk
  • Gebruiksklaar, geen extra stappen of hulpmiddelen nodig
  • “Touch-free” om mogelijk het risico op infecties te verminderen (d.w.z. u kunt de katheter recht uit de verpakking inbrengen zonder aanraking)

De juiste intermitterende katheter vinden voor u

Uw zorgteam kan u waardevol advies geven bij de keuze van de juiste intermitterende katheter. U kunt bij hen terecht als u vragen hebt of hulp nodig hebt bij het maken van een beslissing.