Woordenlijst

Vergroot uw kennis van de termen die worden gebruikt rondom stomazorg en stomaproducten


Termenlijst

Woorden die u wellicht bent tegengekomen, eenvoudig en duidelijk uitgelegd.

Ceramide
Een natuurlijke component van de menselijke huid die de cellen van de hoornlaag verbindt, zodat deze een waterbestendige beschermlaag vormen. Dit helpt vochtverlies voorkomen en voorkomt zo een beschadigde of droge huid.

CeraPlus huidplaat

Een huidplaat voor langdurig gebruik die over alle basiskenmerken van een huidplaat voor een stoma beschikt (kleefkracht, absorptie en weerstand tegen erosie) met ceramide.

Colostoma
Een stoma (chirurgisch gecreëerde opening) in een deel van de dikke darm.

Convexe huidplaat
Heeft een bolle vorm. Kan worden gebruikt wanneer de stoma zich onder het huidniveau bevindt. De huidplaat heeft een vorm die de buik rond de stoma dieper indrukt.

Draagtijd
De draagtijd is de periode dat een product kan worden gedragen voordat het verwijderd wordt. Er zit veel verschil in de draagtijden, afhankelijk van verschillende factoren.

Filter
Laat gas zonder geur uit het opvangzakje ontsnappen.

Flextend huidplaat
Een huidplaat die is ontworpen met het oog op duurzaamheid en bestendigheid tegen urine. Flextend is een voorbeeld van een huidplaat voor langere draagtijd.

FlexWear-huidplaat
Een huidplaat die is bedoeld om meerdere dagen te dragen. Een FlexWear huidplaat is resistenter dan een SoftFlex huidplaat.

FormaFlex-huidplaat
Een huidplak voor langdurig gebruik, die kan worden gevormd om deze aan te passen aan de grootte en de vorm van de stoma zonder dat er een schaar nodig is. Deze huidplak is een optie van Conform 2, een tweedelig opvangsysteem.

Gesloten zakje
Een opvangzakje zonder opening aan het uiteinde. Kan snel en gemakkelijk worden verwijderd. 

Ileostoma
Een stoma (chirurgisch gecreëerde opening) in het laatste deel van de dunne darm.

Irrigatie
Een procedure die soms wordt gebruikt door personen met een colostoma om het legen van de darm te controleren. Deze is niet geschikt voor alle colostomadragers en vereist speciale apparatuur en instructie door een ervaren zorgverlener.

Ledigbaar zakje
Een zakje met een opening aan het uiteinde. Een geïntegreerde sluiting wordt gebruikt om het opvangzakje af te sluiten, totdat dit geledigd kan worden.

Lock 'n Roll-sluiting
Geïntegreerd systeem voor het sluiten van leegbare opvangzakjes. Maakt gebruik van in elkaar grijpende bevestigingen van kunststof, voor een hermetische sluiting. Is beschikbaar voor leegbare opvangzakjes van het type Conform 2 en Moderma Flex.

Lucht ondoorlaatbaar opvangzakje
Een lucht ondoorlaatbaar opvangzakje laat geen lucht ontsnappen door de folie. De kwaliteit van de lucht ondoorlaatbaarheid verhoogt het vertrouwen tijdens het dragen van een opvangzakje.

MARSI (Medical Adhesive-Related Skin Injury): 

Beschadiging van de huid die verband houdt met het gebruik van een huidplak.

Op maat te knippen huidplaat
Een huidplaat die kan worden aangepast aan de benodigde grootte en vorm. Ideaal voor stoma's die niet rond zijn of stoma's die nog steeds van vorm veranderen.

PMASD (Peristomal Moisture-Associated Skin Damage): 

Peristomale beschadiging van de huid door blootstelling van de huid aan vocht (o.a. overmatig transpireren / de output van de stoma), resulterend in ontsteking en erosie van de huid.

Ring
De plastic ring in een tweedelig opvangsysteem die wordt gebruikt om de huidplaat en het opvangzakje aan elkaar te koppelen.

SoftFlex huidplaat
SoftFlex is ontworpen om beschadiging van de huid door regelmatig verwijderen van de huidplaat tegen te gaan en kan dagelijks (of vaker) worden vervangen.

Stoma
Een onnatuurlijke, chirurgisch aangelegde opening die een lichaamsholte verbindt met de buitenwereld.

Urostoma
De twee ureteren zijn aangesloten op een geïsoleerd stukje ileum.  De ene zijde van het geïsoleerd stukje ileum wordt gesloten en het andere uiteinde van het darmdeel wordt als eindstandig stoma in de buikwand gehecht. Techniek volgens Bricker.

Urostomazakje
Opvangzakjes met een kraantje, zodat de urine snel en eenvoudig kan worden afgevoerd.

Vlakke huidplaat
Kan worden gebruikt wanneer de stoma boven het huidniveau uit komt.

Voorgeknipte huidplaat
Een huidplaat die al op maat is gemaakt.

Zwevende flens
Type flens voor de huidplak dat wordt aangetroffen op tweedelige opvangsystemen van Hollister waarbij u uw vingers onder de flens van de huidplak kunt plaatsen bij het aanbrengen van het opvangzakje.


 

Terug naar boven