Wat u moet weten over stomamateriaal

De keuze van het juiste opvangsysteem is een belangrijke beslissing na uw stomaoperatie. Lees hier meer informatie.

What You Need to Know about Ostomy Pouching Systems

Wat je moet weten over stomamateriaal.

In het ziekenhuis heeft u stomamateriaal gekregen. Wanneer u ontslagen bent uit het ziekenhuis en weer thuis bent kan het zijn dat u andere eisen gaat stellen. Het is dan raadzaam om samen met uw stomaverpleegkundige te kijken welk materiaal het beste bij u past. Hier vindt u informatie over de verschillende systemen.

Eén- en tweedelig materiaal

Er zijn twee soorten materiaal: ééndelig en tweedelig. Elk heeft zijn eigen voordelen.

Beide systemen bevatten een huidbeschermer en een zakje. De huidbeschermer is het zelfklevende onderdeel van uw systeem, dat zich direct op de huid rond uw stoma bevindt. Het beschermt uw huid en draagt het zakje, dus het is belangrijk om de juiste huidbeschermer te kiezen. Het zakje vangt de stoma output op.

Eéndelig materiaal: Bij dit type systeem zit de huidbeschermer vast aan het zakje, ze vormen dus één geheel. Wanneer een ééndelig systeem wordt vervangen worden het zakje en de huidbeschermer samen verwijderd. Het systeem is eenvoudig aan te brengen; gewoon de beschermfolie verwijderen en plakken. Een ander voordeel is dat het materiaal dunner is en daardoor minder opvalt onder kleding. Als u een uitstulping of hernia in de buurt van uw stoma heeft, kan het zijn dat u een betere pasvorm krijgt met een ééndelig systeem.

2-delige systeem: Dit systeem is het meest veelzijdige. Het bestaat uit een huidbeschermer en een zakje in twee afzonderlijke delen. De kunststof ring van het 2-delig systeem verbindt deze twee delen met mekaar, waardoor het zakje gemakkelijk te verwijderen en weg te werpen is. Dit systeem maakt het mogelijk om het zakje te wisselen en de huidbeschermer te laten zitten. U heeft de keuze tussen verschillende soorten zakjes, afhankelijk van wat u onderneemt (bijvoorbeeld een kleiner zakje wanneer u sport of op intieme momenten).

Hieronder vindt u een overzicht met enkele te overwegen verschillen bij het maken van een materiaalkeuze.

1-delig zakje

2-delig systeem

De huidbeschermer en het zakje worden in één handeling aangebracht

De huidbeschermer en het zakje worden los van mekaar aangebracht

Het materiaal is nagenoeg niet zichtbaar onder kleding

U kan het zakje wisselen en de huidbeschermer op de buik laten zitten

Eenvoudig aan te brengen op een huid met onregelmatigheden

U kan het type opvangzakje zelf kiezen, afhankelijk van wat u onderneemt

Het aantal wissels is afhankelijk van het type stoma 2 à 1 keer per dag (een urostomazakje wordt om de 1,5 dagen gewisseld)

De huidbeschermer kan gemiddeld 2 à 3 dagen op de buik blijven kleven.

 

Ledigbare en gesloten zakjes

Er zijn twee soorten stoma opvangzakjes: open en Gesloten zakjes; ze hebben elk hun eigen voordelen.

Ledigbare zakjes:  deze hebben een geïntegreerde klem of sluiting (een sluitmechanisme dat in het zakje is geïntegreerd). Het zakje moet geledigd worden wanneer het voor een derde tot de helft vol is. Indien u regelmatig stoelgang maakt kan u best een ledigbaar zakje overwegen. Het ledigen van het zakje gaat snel en eenvoudig. Indien je een urostoma hebt dan kies je voor een ledigbaar zakje met een kraantje (Urostomazakjes zien er iets anders uit, consulteer hiervoor de basisinformatie over urostomazakjes).

Gesloten zakjes: U kunt overwegen om een gesloten zakje te gebruiken wanneer uw stoelgang minder frequent is en u uw zakje slechts één à twee keer per dag zou hoeven te ledigen. Gesloten zakjes hebben geen klem en worden na het vervangen weggegooid.

Deze zakjes zijn verkrijgbaar in beige of transparante uitvoering.

 

Het kiezen van een zakje

Situatie

Overweeg…

Er zijn darmgassen aanwezig

Zakje met een filter

Er is noodzaak om de darminhoud te observeren

Transparant zakje

U wilt discretie

Beige zakje

De output is sterk brijig of vast

Gesloten zakje

De output is dun brijig of dun

Ledigbaar zakje

Bespreek alles met uw stomaverpleegkundige

Op basis van uw eigen persoonlijke behoeftes en voorkeuren kunt u een keuze maken uit de verschillende mogelijkheden voor stoma opvangmaterialen. Uw stomaverpleegkundige kan u helpen om een keuze te maken die past bij uw behoeftes.