Een gezonde huid moet de regel zijn, niet de uitzondering

De huid rond een stoma moet er hetzelfde uitzien als de huid op andere delen van uw buik.

58% van de mensen met een stoma heeft last van roodheid, 46% meldt een branderig gevoel en 39% voelt pijn rond de stoma.

Stomadragers denken dat huidproblemen voornamelijk worden veroorzaakt door lekkage en doordat de huidplaat de huid beschadigt.

De meest voorkomende oorzaken van lekkage onder een stomahuidplaat zijn een slecht passende huidplaat, een verkeerd aangebrachte huidplaat, te veel beweging en overmatig zweten.

Zo ziet een gezonde peristomale huid eruit

De huid rond de stoma moet intact zijn, zonder irritatie, uitslag of roodheid. Een goed passende huidplaat beschermt de huid tegen irritatie en beschadiging door de afvoer via de stoma. Met de juiste samenstelling van ingrediënten in een huidplaat kunnen huidproblemen rond een stoma vanaf het begin worden voorkomen.

Beschadigd

Een beschadigde huid rond de stoma kan er rood, ruw en geïrriteerd uitzien en pijnlijk aanvoelen. Als de opening van de huidplaat te groot is of niet goed hecht, kan de huid beschadigd raken door lekkage uit de stoma.
Bekijk de afbeelding.

Beschadigd en geïrriteerd

Als de huidplaat te vaak wordt vervangen of de samenstelling van de huidplaat niet geschikt is voor uw huid, kunnen beschadigingen en irritatie onder de huidplaat ontstaan. Ook lekkage en overtollig vocht kunnen irritatie veroorzaken.
Bekijk de afbeelding.

Wat zijn de meest voorkomende misvattingen over huidproblemen?

Hoeveel procent van de mensen heeft last van een jeukende huid rond de stoma?