Wat kunt u verwachten na uw ruggenmergletsel

Het is normaal dat u zich getraumatiseerd voelt na een dwarslaesie. Maar u kunt gerust zijn: uw zorgteam staat klaar om u te helpen. Kom te weten wat u kunt verwachten.

What to Expect After Your Spinal Cord Injury

Kom te weten wat er gebeurt na uw ruggenmergletsel.

Als u een letsel aan uw ruggenmerg heeft opgelopen, kunnen de eerste dagen daarna zeer beangstigend, hectisch en verwarrend zijn. Om u beter te helpen begrijpen wat er aan het gebeuren is, is dit wat u op korte termijn allemaal kunt verwachten.

Wat er gebeurt na uw ruggenmergletsel

Onmiddellijk na uw ruggenmergletsel, zal uw zorgteam er hard aan werken om de omvang van de schade te analyseren, uw pijn te beperken en u voor te bereiden op wat de toekomst inhoudt voor u. U zult veel lichamelijke onderzoeken en diagnostische tests ondergaan. U krijgt mogelijk medicatie om de ontsteking van uw ruggenmerg te verminderen en om bloedstolsels te voorkomen.

Het is niet ongewoon dat u enige tijd zult doorbrengen op de intensieve zorgafdeling. Met röntgenfoto's en scans kunnen de artsen de omvang van uw letsel bepalen en analyseren of de schade ook andere delen van uw lichaam betreft. Ze zullen u kunnen vertellen of u een fractuur heeft in uw wervelkolom. Als deze het ruggenmerg samendrukt, heeft u mogelijk een brace of een operatie nodig om de wervelkolom te stabiliseren.

Krijgen wat u nodig hebt

Hoe uitgebreider uw letsel, hoe meer uitrusting en hulpmiddelen u nodig zult hebben voor al uw dagelijkse activiteiten. De omvang van uw letsel zal ook bepalen of u een elektrische of manuele rolstoel nodig heeft. Daarnaast heeft u mogelijk hulp nodig bij andere dagelijkse taken, waaronder darm- en blaasverzorging, transfers, baden, omkleden en verbanden aanbrengen.

Uw zorgteam is betrokken tijdens uw ziekenhuisopname en revalidatie om te verzekeren dat u alle hulp krijgt die u nodig heeft en om u te tonen hoe u uw letsel het best kunt beheren. U moet ervoor zorgen dat uw woning klaar is voordat u de revalidatie verlaat. Een therapeut kan helpen en veel patiënten bezoeken vaak een woning van een andere patiënt om ideeën op te doen voor kleine veranderingen, zoals een traplift in plaats van een trap en een handleuning naast het toilet en de badkuip.

Beginnen bewegen

Zodra u thuiskomt, is het belangrijk om aan lichaamsbeweging te doen en uw cardiovasculaire gezondheid goed te onderhouden. Lichaamsbeweging helpt u om lichamelijk sterk te zijn en uw dagelijkse taken makkelijker te maken. Er zijn ook andere voordelen aan. U krijgt meer flexibiliteit, verbetert uw spiertonus, verhoogt uw uithoudingsvermogen, krijgt energie en u vermindert uw stressniveau.

Aanvankelijk zal uw programma voor lichaamsbeweging bedoeld zijn om uw kracht te verhogen, zodat u zich kunt aanpassen aan nieuwe activiteiten, zoals het voortduwen van een rolstoel, het verplaatsen van uw lichaam en het bewegen in bed. U krijgt de juiste technieken aangeleerd om de veiligheid te garanderen en verdere letsels te voorkomen. Dit zal allemaal onderdeel zijn van een programma dat is aangepast aan uw specifieke behoeften.