Wennen aan voeding na een stomaoperatie

Elke persoon is anders. Om uzelf na de stomaoperatie weer goed te voelen is het belangrijk om uzelf de tijd te geven om te leren om te gaan met de nieuwe situatie. Dit geldt in het bijzonder voor uw voedingspatroon. Lees hier enkele tips om in gedachten te houden.

Settling into a Diet Routine after Ostomy Surgery

Hoe om te gaan met eten en drinken na een stomaoperatie.

Wanneer u thuiskomt na een colostoma- of ileostoma operatie, is het mogelijk dat u zich wat onwennig voelt. Dat is begrijpelijk. Maar het goede nieuws is dat een voedingspatroon u kan helpen u meer op uw gemak te voelen. Vind hier enkele tips om uw voedingspatroon aan te passen.

Onmiddellijk na de operatie:  Uw ontlasting kan dun of brijig zijn. Dit verbetert over het algemeen na verloop van tijd. Er zijn veel levensmiddelen die kunnen helpen uw ontlasting in te dikken.

Elke dag: Probeer zes tot acht glazen vocht te drinken om in te dikken. Controleer regelmatig uw urine op hoeveelheid en kleur. Helder gele urine betekent dat u voldoende drinkt. Is de urine donkergeel, dan kunt u beter meer gaan drinken. Praat met uw professionele zorgverlener over eventuele aanpassingen van uw voedingspatroon.

Na ongeveer zes tot acht weken: Uw stoma output zal een consistentie bereiken die constant blijft. Blijf streven naar de juiste hoeveelheid vocht-, zout- en calorie-inname. Als u dit nog niet hebt gedaan, dient u een professionele zorgverlener te raadplegen voor informatie over een aangepast persoonlijk voedingsadvies. 

Zodra u zich beter voelt: Iedereen is anders. Zodra u hersteld bent van de operatie en u zich weer goed voelt, kunt u uw voedingspatroon uitbreiden naar een situatie waarin u zich prettig voelt. Over het algemeen kunnen de meeste stomadragers weer terugkeren naar hun voedingspatroon van voor de operatie met hierin enkele aanpassingen.

Laat uw lichaam de situatie bepalen: Elk persoon reageert anders op een operatie. Uw levensstijl is uniek. Zo verschillen de tijdstippen waarop u eet van persoon tot persoon, afhankelijk van sociale factoren. Dat is niet anders bij iemand zonder een stoma. Uw lichaam zal op eigen tempo herstellen van de operatie, dus wees geduldig. 

Probeer om een goed voedingspatroon te vinden en blijf genieten van eten.