Intimiteit na een stomaoperatie: Wat wel en wat niet te doen

Maakt u zich zorgen over de gevolgen van het hebben van een stoma op uw seksleven?

Sex after Ostomy Surgery - Do's and Don'ts

Vind hier de tips over wat wel en wat niet te doen tijdens intimiteit na een stomaoperatie.

Ja, het is mogelijk om een gezond (of zelfs beter) seksleven te hebben na een stomaoperatie. Hier vindt u enkele tips over wat wel en wat niet te doen bij intimiteit na een stomaoperatie.

Begin langzaam. Neem de tijd en zorg voor een goede sfeer. Denk eraan dat tederheid en romantiek ook belangrijk zijn voor seksueel genot. Vergeet niet dat liefhebben, kussen en aanraken een belangrijk onderdeel vormen van intimiteit.

U hoeft NIETS te veranderen (tenzij u dat wilt). Hoe heeft iemand met een met stoma seks? Precies zoals iemand zonder een stoma. Conventionele seksuele posities zijn bijna altijd mogelijk. Seks gaat natuurlijk over uw comfort en individuele voorkeuren.

Ledig uw opvangzakje. Neem voordat u intiem wordt enkele minuten de tijd om uw opvangzakje te ledigen. Dit zal u iets meer vertrouwen en gemoedsrust geven.

Ledig het opvangzakje NIET in de weg komen. Er bestaan stoffen en kanten hoesjes en banden die uw materiaal kunnen bedekken. Dit verbergt de inhoud van het zakje en voorkomt dat het zakje tegen de huid van uw partner wrijft. Een andere optie kan zijn om een kleiner stomazakje of stomacapje te dragen, zodat u niet gehinderd wordt door het volume van een groter zakje.

Draag kleding waarin u zich comfortabel voelt. Kies een zijden of katoenen hemdje om het opvangzakje te camoufleren of een kledingstuk met een print om de aandacht af te leiden van het opvangzakje. Voor bepaalde stoma's zijn er ook kleinere opvangzakjes beschikbaar die discreet kunnen worden gedragen.

Gebruik een stoma NIET voor geslachtsgemeenschap onder geen enkele omstandigheid. Gebruik een stoma onder GEEN ENKELE voorwaarde voor geslachtsgemeenschap. Gebruik de stoma nooit voor seksuele activiteit (penetratie).