Voorbereid op reis indien u een stoma heeft - 4 tips

Indien u een colo-, ileo- of urostoma operatie heeft ondergaan, maakt u zich mogelijk zorgen over op reis gaan. Wees met deze handige tips beter voorbereid om na het krijgen van een stoma op reis te gaan.

Travel Prep - 5 To Do's if you have a Stoma

Bereid u voor om te reizen met deze tips.

Maakt u zich zorgen bij het denken aan uw volgende reis? Misschien bent u bang dat u geen schone plek vindt om uw materiaal te vervangen? Of misschien heeft u stress bij de gedachte aan onvoldoende voorraad of het verlies van uw materiaal?

De oplossing voor dit probleem (en nog veel meer) is eenvoudig: voorbereiding. Een goede voorbereiding geeft u een geruststellend gevoel en u zal zich al snel realiseren dat ook u weldegelijk op reis kan gaan, overal ter wereld.

Bereid je voor op je volgende reis met de volgende adviesen.

Voorbereidingstip 1 – Maak een checklist: wacht niet tot de dag vóór vertrek om een lijst van benodigdheden te maken. Doe dit een paar weken voor vertrek, zodat u tijd genoeg heeft om extra voorraad te bestellen. Tel het aantal keren dat u het materiaal in die periode standaard zou moeten veranderen en verdubbel dit aantal.  Zo bent u op alles voorbereid, zelfs het onverwachte. Dit is vooral belangrijk voor bvb cruises, waarbij u niet de mogelijkheid heeft om materiaal te kopen (u wilt daarom misschien zelfs wat meer reserve meenemen). Reisvertragingen, verlies van materiaal of frequentere wissels door het vertoeven in een warm klimaat zullen op deze manier geen probleem vormen. Mee te nemen items zijn onder andere:

  • Opvangzakjes (verschillende lengtes voor verschillende activiteiten)
  • Huidbeschermers (indien u een 2-delig systeem gebruikt)
  • Stoma hulpmiddelen zoals pastaringen en poeder
  • Afvalzakjes
  • Toiletpapier of papieren zakdoekjes
  • Vochtige doekjes
  • Medicatie (indien noodzakelijk)
  • Ontsmettingsmiddel voor het reinigen van de handen, in geval er geen water voor handen zou zijn
  • Klein spiegeltje

Voorbereidingstip 2 – Zorg voor een back-up plan: zelfs als u meer inpakt dan u denkt nodig te hebben, moet u er rekening mee houden dat er van alles kan gebeuren. Het goede nieuws is dat de meeste fabrikanten van stomaopvangmateriaal overal ter wereld producten beschikbaar hebben. Probeer vóór vertrek te achterhalen waar u materiaal kunt kopen in de buurt van uw reisbestemming. Begin bij de stomavereniging om informatie te krijgen over de fabrikanten van stomamaterialen en leveranciers in het buitenland of in de buurt van een aanleghaven tijdens een cruise. Het is ook een goed idee om uit te zoeken waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis op uw vakantieplek is. Het is handig om in noodgevallen de gegevens van uw contactpersoon bij de hand te hebben.

Voorbereidingstip 3 – Controleer uw reisverzekering: sommige verzekeringen leggen beperkingen op voor leeftijd of reeds bestaande aandoeningen. Zorg ervoor dat u volledig gedekt bent voordat u vertrekt. Controleer alles bij uw verzekeringsmaatschappij of reisagent om niet voor ongewenste verrassingen komen te staan.

Voorbereidingstip 4 – Vervangen van uw stomamateriaal:  vervang uw stomamateriaal kort voor vertrek. Dit minimaliseert de kans op lekkage en geeft meer vertrouwen bij het vertrek.