Lichaamsbeweging na een stomaoperatie: 6 veelgestelde vragen

Fit blijven is een belangrijk onderdeel van uw gezondheid. Indien u vragen heeft over hoe uw stomaoperatie uw actieve levensstijl kan beïnvloeden, kunt u hier de antwoorden vinden.

Exercising after Ostomy Surgery - 6 Common Questions

Vind hier antwoorden op uw vragen over lichaamsbeweging met een stoma

Een stomaoperatie is een belangrijke ingreep die u niet mag onderschatten. De eerste paar weken en maanden na de operatie kunnen moeilijk zijn. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en zich aan te passen aan de stoma. Zodra u echter volledig genezen bent kunt u opnieuw starten met fysieke activiteiten.

Voor vele patiënten zorgt een stomaoperatie voor hernieuwde levenslust. Samen met dat nieuwe enthousiasme komt het verlangen en de vastberadenheid om nieuwe doelen te bereiken. Of zelfs om een nieuwe sport uit te proberen.

Wij hebben voor u enkele veel gestelde vragen en antwoorden op een rijtje gezet. Lees ze voor u van start gaat even door.

1. Welke soorten sport en lichaamsbeweging kan ik doen?

Voordat u kijkt naar specifieke sporten en fitnessactiviteiten is het belangrijk te begrijpen hoe uw lichaam heeft gereageerd op uw operatie. Als u geen complicaties heeft en uw professionele zorgverlener geen bezwaren maakt, kunt u vrijwel elk type lichaamsbeweging uitoefenen, waaronder zwemmen. Contactsporten, zoals rugby of voetbal, kunnen mogelijk zijn. Zelfs activiteiten met veel buigbewegingen, zoals bowlen of aerobics, kunnen geschikt zijn.

2. Kan mijn stoma sport verdragen?

Uw stoma is sterker dan u denkt. Uw stoma ziet er misschien kwetsbaar uit, maar hij is sterk en veerkrachtig. Ongeveer tien dagen na de operatie is de huid rondom de stoma volledig genezen. Een week of zes na de operatie kan er na overleg met een professionele zorgverlener voorzichtig gestart worden met sportieve activiteiten.

3. Moet ik mij zorgen maken over het krijgen van een parastomale hernia (stomabreuk)?

Ja, met een stoma loopt u risico op een parastomale hernia (stomabreuk) door verkeerde tiltechnieken, hoesten of niezen. De stoma wordt door een opening in de rechte buikspier aangelegd. Deze rechte buikspier heeft daardoor een zwakke plek.

4. Wat kan ik doen om een parastomale hernia te voorkomen?

Er zijn preventieve maatregelen die u kunt nemen om een parastomale hernia te voorkomen. Neem contact op met uw fysiotherapeut om goede tiltechnieken aan te leren. Houd ook uw gewicht goed in de gaten. Bij hoesten of niezen kan u uw buik net rond uw stoma met uw hand(en) ondersteunen en lichte tegendruk geven, om zo teveel druk op de stoma te voorkomen.

5. Wat kan ik doen wanneer ik een parastomale hernia krijg?

Neem contact op met uw professionele zorgverlener voor advies over activiteiten en hulpmiddelen, zoals steungordels, die mogelijk nuttig kunnen zijn voor uw individuele situatie.

6. Wat kan ik doen bij een perianale wonde? Kan ik nog aan lichaamsbeweging doen?

Ja, u kan nog steeds actief zijn, maar geef jezelf genoeg tijd om te genezen. Je perineale wonde wordt veroorzaakt door het verwijderen van je anus en rectum, dus het wordt beïnvloed door bijna elke beweging van je onderlichaam. Dit gebied zal gevoeliger zijn dan je buikincisie, maar na verloop van tijd zal het genezen en even veerkrachtig worden.