Verzorgingsroutine voor de huid rond een stoma

Een gezonde peristomale huid begint met een eenvoudige huidverzorgingsroutine. Ontdek enkele basistips om u te helpen peristomale huidcomplicaties te voorkomen.

Routine Ostomy Skin Care

Vind hier enkele tips voor de verzorging van uw peristomale huid.

Ervoor zorgen dat de huid rond uw stoma, ofwel uw peristomale huid, gezond is, moet een belangrijk deel zijn van uw dagelijkse stomazorgroutine. Hier volgen vier “uitgeteste en bewezen” huidverzorgingstips die u kunnen helpen problematische peristomale huidcomplicaties te voorkomen.

  1. Denk eraan: minder is beter bij het verzorgen van de huid rond uw stoma. Voor de meeste stomadragers volstaat water voor het reinigen van de huid.
  2. Als er zeep nodig is, dient u een zachte zeep te gebruiken zonder lotions of crèmes die een residu of film op uw huid kunnen achterlaten. Dit kan de kleefkracht van de huidbeschermer aantasten.
  3. De volgende producten worden NIET aanbevolen voor de verzorging van de peristomale huid: vette zeep, crèmes, lotions, poeders, babydoekjes, isopropylalcohol, steroïde medicatie of zalven

Het allerbelangrijkste wat u moet onthouden is dat geen enkele vorm van huidirritatie “normaal.” is. Wanneer u ontdekt dat uw huid rood, open of geïrriteerde is, zoek dan hulp van een gekwalificeerde professionele zorgverlener, zoals een stomaverpleegkundige.