Belangrijke informatie over uw stomazorg

Leren hoe u zorg draagt voor uw stoma is een belangrijke eerste stap in de overgang naar uw leven na de stomaoperatie. Lees hier meer over de basisverzorging.

Keys to Caring for your Ostomy

U kunt uw dagelijkse activiteiten hervatten wanneer uw professionele zorgverlener u vertelt dat u er klaar voor bent. Het kan even duren, maar uiteindelijk leert u om te gaan met uw stomamateriaal en vindt u een ritme dat past bij uw levensstijl.

In het begin is het van essentiëel belang dat u een goede stomaverzorgingsroutine aanleert en toepast, ook voor het regelmatig vervangen van de huidbeschermer (het deel dat aan uw huid hecht). Een goed passende huidbeschermer zal zoals het woord zelf zegt de huid beschermen tegen irritatie door de stoma output.

Hier zijn enkele basistips voor stomazorg:

  • Ledig uw opvangzakje wanneer het voor een derde tot de helft gevuld is met output of darmgas.
  • Indien u ervoor kiest zeep te gebruiken dient u ervoor te zorgen dat deze geen olie of lotion bevat die de kleefkracht kan beïnvloeden.
  • Maak uw huid schoon met water en droog deze goed af voordat u een nieuw opvangzakje aanbrengt.
  • Na het aanbrengen van uw huidbeschermer drukt u deze gedurende 30-60 seconden zachtjes aan. De lichte druk en warmte helpen de kleefkracht te activeren. Controleer op oneffenheden en lekkage.
  • Vervang uw huidbeschermer regelmatig. Na verloop van tijd ontdekt u wat het meest comfortabel is en wat voor u de beste draagtijd voor de huidbeschermer is.

Wanneer u een rode, open of vochtige huid rond uw stoma ontdekt of indien uw opvangzakje niet op zijn plaats blijft, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige. Onderzoek ook uw peristomale huid regelmatig om u ervan te verzekeren dat deze er gezond uitziet om zo problemen te voorkomen.

Weet u niet goed wat u moet doen bij het douchen of baden? U kan kiezen of u het materiaal op zijn plaats houdt of verwijdert.