Uw 9-punts checklist voor ziekenhuisontslag

Voordat u uit het ziekenhuis met ontslag gaat, is het belangrijk dat u enkele noodzakelijke verzorgingstips en voorzorgsmaatregelen doorneemt met uw stomaverpleegkundige.

Your 9 Point Hospital Discharge Checklist

Controleer deze 9-punts checklist voor ziekenhuisontslag.

Voordat u het ziekenhuis verlaat, zijn er een aantal zaken die u moet weten. Gebruik deze 9-punts checklist om enkele basisvaardigheden en -feiten over stoma's te bespreken met uw stomaverpleegkundige voor een vlotte overgang van het ziekenhuis naar huis. 


Het ledigen van uw zakje: De manier waarop u uw opvangzakje leegt, is afhankelijk van het type stoma dat u heeft. Een gesloten zakje moet u bijvoorbeeld alleen verwijderen en weggooien. Een ledigbaar zakje daarentegen moet u zelf ledigen. Lees de richtlijnen voor stomamaterialen of praat met uw stomaverpleegkundige over wat het meest geschikt is voor u.

Het verwijderen van uw materiaal: Het beste wat u kan doen is uw materiaal vervangen op het moment waarop de stoma het minst actief is. Bij de meeste mensen is dit 's ochtends vroeg. Zodra je eenmaal een ritme hebt aangenomen, ken je het ritme van je lichaam en kan je de beste tijd inschatten om je materiaal te wisselen.

Het beoordelen en verzorgen van uw stoma en de huid rond uw stoma: Zorg ervoor dat de stomaverpleegkundige enkele belangrijke feiten over uw stoma controleert, waaronder hoe u de gezondheid van uw stoma kunt beoordelen. Het is van belang dat u ook praat over hoe u de huid rond uw stoma moet verzorgen; deze huid wordt de peristomale huid genoemd.

Het aanbrengen van uw materiaal: Uw stomaverpleegkundige zal alle stappen doorlopen om u te leren uw materiaal opnieuw aan te brengen. Dit omvat het bevestigen van de huidbeschermer en het controleren of deze goed aansluit en aanhecht.

Het beoordelen van mogelijke indicaties die wijzen op complicaties en het weten wanneer u best contact opneemt met een professionele zorgverlener: Er kunnen soms problemen optreden wanneer u zelf uw stoma verzorgt. U moet controleren op lekkage, peristomale huidirritatie, overmatig bloedverlies uit de stoma en andere mogelijke complicaties waarvoor u contact moet opnemen met uw stomaverpleegkundige.

Het omgaan met darmgas en geurtjes (alleen voor colo- of ileostoma´s): Nadat uw darmen opnieuw beginnen te functioneren na uw operatie, zult u darmgas opmerken in uw opvangzakje. Er zijn opvangzakjes met filters beschikbaar die helpen om het darmgas en de geurtjes te minimaliseren. Praat met uw stomaverpleegkundige over uw opties.

Het volgen van adviezen met betrekking tot voeding en vochtopname: U kunt geleidelijk aan terugkeren naar uw gebruikelijke dieet, tenzij uw zorgverlener anders adviseert. U kunt ook herbekijken wat u beter wel of niet doet na het krijgen van een stoma.

Het volgen van instructies voor zelfzorg: U krijgt mogelijk thuisverzorging op tijdelijke of definitieve basis tijdens uw herstel. Uw stomaverpleegkundige zal alle specifieke instructies met u doornemen.