Dit zijn de redenen waarom u de peristomale huid gezond moet houden

De huid gezond houden is heel belangrijk als u een stoma heeft. De staat van de huid rondom uw stoma kan invloed hebben op uw levenskwaliteit. Lees hier waarom.

Peristomal Skin - Here's Why You Need to Keep it Healthy

Kom meer te weten over het belang van peristomale huidverzorging.

Het zou kunnen dat u bij het krijgen van uw stoma verteld werd hoe belangrijk huidverzorging of huidgezondheid is.U vraagt zich misschien af wat uw stoma te maken heeft met de huid. Het kan u misschien verbazen dat een gezonde huid een belangrijk element is voor het terugkrijgen en onderhouden van een gezonde, comfortabele levensstijl na een stomaoperatie.

Waarom? Omdat de toestand van de huid rond uw stoma de zorg voor uw stoma ofwel makkelijker kan maken, ofwel complicaties kan veroorzaken die een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.

Wat staat er op het spel?
De huid rond een stoma wordt peristomale huid genoemd. Dit kleine stukje huid kan een grote impact hebben op uw algemene gezondheid en comfort. Jammer genoeg kunnen stomadragers vroeg of laat te maken krijgen met peristomale huidproblemen. Sommige studies tonen aan dat tot 75 procent van de stomadragers een peristomale huidcomplicatie krijgt. Deze kunnen veel negatieve gevolgen hebben, waaronder:

  • Lekkage
  • Pijn
  • Irritatie, jeuk en algemeen ongemak
  • Onaangename geurtjes
  • Extra zorgkosten
  • Extra tijd om deze problemen te verhelpen

Het goede nieuws is dat u veel kunt doen om uw peristomale huid gezond te houden en deze problemen te voorkomen.


Hoe kan peristomale huid ongezond worden?
Daarom is een goed passende huidbeschermer met de juiste samenstelling zo belangrijk: hij helpt de huid te beschermen tegen irritatie door output. Hij zorgt er ook voor dat het materiaal voldoende aanhecht.

  • Huid die wordt blootgesteld aan lekkage loopt een groot risico op een peristomale huidcomplicatie.
  • Het te vaak wisselen van een huidbeschermer kan de huid beschadigen of verwonden, een soort complicatie die “stripping” wordt genoemd.
  • Lekkage en frequente materiaalwissels hebben een negatieve impact op het aanhechten van het materiaal.
  • Wanneer er een peristomale huidcomplicatie optreedt, loopt uw huid het risico op verdere schade, wat een vicieuze cirkel kan creëren.

Daarom is een goed passende huidbeschermer met de juiste samenstelling zo belangrijk: hij helpt de huid te beschermen tegen irritatie door output. Hij zorgt er ook voor dat het materiaal voldoende aanhecht.


Mogelijk peristomale huidcomplicaties
Omdat peristomale huidcomplicaties zo vaak voorkomen, zijn veel mensen gaan geloven dat deze problemen deel uitmaken van het leven met een stoma. Dat is niet waar. U hoeft de pijn en problemen die gepaard kunnen gaan met een peristomale huidcomplicatie niet zomaar te aanvaarden.

Start door enkele noodzakelijke huidverzorgingsroutines aan te nemen. Overweeg bij het selecteren van uw materiaal ook huidplaten die ceramide bevatten. Ceramide is een natuurlijk bestanddeel van de menselijke huid dat gezonde huid ondersteunt.